Huwelijkse voorwaarden
Stapt u in het huwelijksbootje? Dan kan het verstandig zijn om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden. Bijvoorbeeld als een van u een onderneming heeft. Zo is de andere partner bij een faillissement niet aansprakelijk voor eventuele schulden. Met huwelijkse voorwaarden kunt u allerlei zaken beschrijven en vastleggen, om zakelijk en privévermogen te scheiden.
Duidelijkheid over de financiële afwikkeling
Vaak wordt in de huwelijkse voorwaarden een verrekenbeding opgenomen. Daarin legt u precies vast wat onder het vermogen valt en hoe het opgebouwde vermogen wordt verdeeld na een echtscheiding. Wordt bijvoorbeeld de winst uit een onderneming verrekend? En hoe zit het met de aandelen? Met het vastleggen van huwelijkse voorwaarden schept u duidelijkheid en voorkomt u veel discussie over de financiële afwikkeling wanneer een relatie stukloopt.
Ook dient u bij het opstellen van de huwelijkse voorwaarden rekening te houden met uw wensen bij overlijden. Goede huwelijkse voorwaarden kunnen een behoorlijke besparing aan erfbelasting opleveren.
Trouwen, geregistreerd partnerschap en samenwonen
Of u nu kiest voor samenwonen, een geregistreerd partnerschap of trouwen; in alle gevallen is het slim om vooraf goede afspraken te maken én vast te leggen. Denk aan de verdeling van (familie)vermogen of het beperken van het ondernemersrisico. Denk daarbij ook aan zaken zoals een levensverzekering, pensioenopbouw en de inboedel. Wilt u meer weten of uw afspraken doelmatig laten vastleggen? Wij zijn u graag van dienst om u te adviseren of de inhoud
van de huwelijkse voorwaarden past bij uw doelstelling en of deze erfbelasting
proof is.