15-06-2018

Successierechten en aangifte erfbelasting hoeveel belasting betaalt u

Successierechten en aangifte erfbelasting hoeveel belasting betaalt u

Successierechten 2017/2018 hoeveel belasting betaalt u?

Wanneer een dierbare is overleden dient er erfbelasting betaald te worden aan de belastingdienst. Om te bepalen hoeveel dat is moeten we kijken naar uw relatie met de overledene (bent u bijv. een kind of kleinkind of de partner van de overledene) en de waarde van de erfenis.

Verder geldt er ook een vrijstelling van de erfbelasting. De hoogte hiervan is wederom afhankelijk van de relatie met de overledene.

Aangifte erfbelasting

De aangifte dient binnen acht maanden na het overlijden ingediend worden. Echter is dit een drukke periode. Uitstel aanvragen is daarom vaak gewenst.

De executeur mag de aangifte erfbelasting verzorgen, maar mag dit werk ook uitbesteden aan een specialist, de belastingadviseur / fiscalist.

Bij de aangifte dient ingevuld te worden wat het vermogen is, dit lijkt simpel maar dat is het vaak niet.

  • Op basis van alle bezittingen en schulden moet de waarde van de nalatenschap bepaald worden. Een fout is hier snel gemaakt waardoor u bijv. meer erfbelasting dient te betalen.
  • Er kunnen wetswijzigingen zijn geweest die van invloed zijn op gebeurtenissen uit het verleden.
  • Het testament dient correct gelezen te worden.
  • Inzet en kennis van een specialist kan u geld besparen.
  • In complexe situaties biedt de fiscalist deskundigheid.
  • U betaalt erfbelasting over de WOZ-waarde van de woning. Bij een lagere WOZ waarde betaalt u minder belasting. Wij kunnen onderbouwd bezwaar aantekenen om de WOZ waarde te laten dalen.
  • Er kunnen diverse kosten afgetrokken worden van de aangifte, het is zonde als deze vergeten worden.
  • Met eventuele andere vragen aangaande de erfenis kunt u ook bij ons terecht.

Wilt u weten hoeveel erfbelasting u betaald? Wij verwijzen u door naar de website van de Belastingdienst: ‘’hoeveel erfbelasting betaalt u in 2017 en 2018’’.

Voor de vrijstellingen van de erfbelasting verwijzen wij u naar de link: ‘’belastingdienst – vrijstelling erfbelasting’’.

Hulp nodig bij het invullen van uw aangifte erfbelasting? Wij helpen u graag. Neem vrijblijvend contact met ons op door te bellen naar 0413 34 18 57 of te mailen naar secretariaat@dkj-estate-planning.nl